Poluarea afectează mai mult decât credeam răspândirea virusului. Ce arată ultimele studii
Ne confruntăm cu poluarea în fiecare zi, de prea mult timp. Însă acum, în cotextul unei pandemii globale, s-a demonstrat că există o legătură directă între poluare și răspândirea coronavirusului.
Corelația dintre concentrația ridicată de particule fine și severitatea valurilor de gripă este bine cunoscută de epidemiologi. O echipă interdisciplinară de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și ETH Zürich a investigat posibile interacțiuni între nivelurile ridicate de particule fine și virulența infecției cu coronavirus.
Astfel, rezultatele acestui studiu sugerează că concentrații mari de particule cu dimensiuni mai mici de 2,5 micrometri pot modula sau chiar amplifica valurile de contaminare cu SARS-CoV-2 și explică în parte profilul particular al pandemiei COVID-19. Creșterea numărului de particulelor fine este, în general, favorizată de inversiunile temperaturii aerului, caracterizate de situații de ceață sau de pătrunderea prafului saharian, conform Phys.
Coronavirusul poate fi transportat prin aer de particulele fine
„Epidemiologii sunt de acord că există o corelație între concentrațiile acute și locale crescute de particule fine și severitatea valurilor de gripă. Am investigat dacă există o astfel de legătură și cu virulența COVID-19”, explică dr. Mario Rohrer.
Echipa de cercetare a aratat că concentrațiile cresute de particule fine provoacă inflamații ale tractului respirator, pulmonar și cardiovascular și îngroașă sângele. „În combinație cu o infecție virală, acești factori inflamatori pot duce la o progresie gravă a bolii. Inflamarea promovează, de asemenea, atașarea virusului de celule”, spun cercetătorii.
Cu toate acestea, aproape de îndată ce a început pandemia de coronavirus, experții au început să observe că acest lockdown global pare să aibă ca rezultat o scădere bruscă a emisiilor de carbon la nivel mondial.
Ideea a generat atât glume despre distrugerea planetei de către omenire, cât și viziuni bine intenționate despre un viitor mai verde. Acum, oamenii de știință ai NASA au descoperit că, în general, izolarea a dus la o reducere globală cu 20% a emisiilor de dioxid de azot din februarie, potrivit unui comunicat de presă – o schimbare importantă.